Абстрактни картини

От
В РАЗНИ

Абстрактни картини като тенденцията  се очертава в началото на 20 век.

Абстракционизъм е един от най-интересните стилове в живописта, чрез които реалността се възприема с помощта на пълна абстракция от видимите форми на самата реалност.

Абстрактни картини снимка

Елементите, отразяващите реалността в картините носят условен характер. Целта в  абстракните картини не е да се предаде точното изображение на действителността.

Xyдoжници aбcтpaĸциoниcти – твopци в oблacттa нa aбcтpaĸтнaтa живoпиc:

Bacилий Kaндинcĸи – cъздaтeл нa aбcтpaĸциoнизмa и aбcтpaĸнaтa живoпиc. Pycĸият xyдoжниĸ, чиятo ĸнигa “Зa дyxoвнoтo в изĸycтвoтo” ce пpeвpъщa в eмблeмaтичeн yчeбниĸ щo ce oтнacя дo тoзи cтил.

Xyaн Mиpo – aбcтpaĸтeн cюppeaлизъм.

Mapĸ Poтĸo – aбcтpaĸтeн eĸcпpecиoнизъм.

42_tn

Kaзимиp Maлeвич – cъздaтeл нa cyпpeмaтизмa (пo-виcшa фopмa нa aбcтpaĸциoнизмa, ĸaĸтo тoй гo нapичa).

Πийт Moндpиaн – извecтeн cъc cвoитe гeoмeтpични ĸoмпoзиции.

В основата на сюжета са абстрактни геометрични фигури в различни цветови комбинации, които водят до най-различни асоциации.

Има две направления в  абстракционизма: геометрическа живопис и лирически форми.

В основата на геометричната абстракция са прости геометрични фигури, ярки цветове и  елементи. Примери за това са картините на Малевич „Черен крадрат“.

Абстрактни картини

Лирична абстракция – това е пряк израз на емоции и психическо състояние на художника. Картината на Кандински „Ретроспектива“ е характерен пример за това направление. Произведението е напълнено с цвят и придизвиква музикални асоциации.

В САЩ през втората половина на 20-ти век се „ражда“ абстрактният колаж. Най-ярък представител  на този стил е Анди Уорхол, станал известен с многото дублирани портрети на Мерилин Монро. Абстрактният експресионизъм е много интересна посока. Той се характеризира с голям размер на платната, ясни линии и  капки боя. Няма ясно изразени геометрични форми.

Съвременното развитие на абстрактното изкуство има всички тези тенденции. В творчеството нищо не остава постоянно, в противен случай няма да е интересно, няма да доведе до прилив на емоции, всички промени основата остава постоянна. Абстракционизмът  позволява да се изрази личното мнение, присъствие и чувства, присъщи на автора в индивидуална форма, която рязко се отличава от обичайното възприемане.

Абстрактни картини уютно се вписват както в просторни така и в не толкова  големи пространство.

Ако искате да разгледате нашите абстрактни картини, кликнете ТУК!

Абстрактни картини | Collection Art

Последни публикации