Густав Климт

От
В РАЗНИ

Густав Климт
Ако действително съществува художник, чието изкуство изцяло да е свързано с еротика, то това наистина е Густав Климт.   Жената е неговата най-ярка тема: рисува я гола или покрита с пищни одежди, рисува я в движение, легнала, седнала, във всички възможни пози и жестове. Особено в рисунките си, показва моделите си в най-интимните им състояния на еротичното откровение.

Изображение на жена – от Густав Климт

Густав Климт

Подобно на Роден, с когото споделя тази страст да изобразява жената във всичките й настроения, по време на работата си в студио винаги се нуждае от поне два – три голи модела. Климт рисува еротични портрети и сексуално заредени скици, с които придобива скандална слава и е подложен на критика от консервативното Виенско общество. През 1894 г. , Климт получава поръчка да нарисува три картини, които да украсяват тавана на Университета във Виена. Тези картини – Философия, Медицина и Правосъдие, са определени от критиците като порнографски. Осъдени са не само от политическите, но и от религиозните среди. Трите картини така и не са изложени в Университета и по-късно са унищожени от нацистите през 1945 г. Огорчен от тоталното отхвърляне на работите му, Климт се обръща към любовта, като основен обект на творчеството си, която единствена може да направи човек щастлив. Той заявява:”Ако не можеш да задоволиш всички с изкуството и делата си, задоволи няколко човека. Да направиш много хора доволни е лошо.”

Густав Климт е роден на 14 юли 1862 г. в Баумгартен, Виенски квартал. Семейство Климт живее в крайна нищета. На 14 години, Густав напуска училище и успява да се запише в местния колеж За изкуството и занаяти. Към края на посещенията му в училището за Изкуства и занаяти, Климт се присъединява към брат си Ернст и друг ученик Франц при формирането на Дружеството на художниците. При напускане на училище през 1883 г., Климт и Франц преживяват рисувайки различни представителни картини. Густав Климт желае да се реализира като художник на архитектурни украси и в началото на кариерата си, която включва творби в театри, музеи и църкви си изгражда добра репутация като такъв.

Препоръчана публикация