Густав Климт

От
В АВТОРИ

Деветдесет и пет  на сто от творбите на Густав Климт са посветени на жените, а след 1897 година на платната му почти не може да се види представител на силния пол. Климт прави исторически, алегорични, митологични, еротични и класически портрети, издавайки високия социален статус на моделите си.

 

Днес ще отделим специално внимание на картината „Трите възрасти на жената“ на Густав Климт

1905 180 × 180 см, Национална галерия за модерно изкуство, Рим
През 1908 г., тази картина е представена на изложбата  с други произведенията на Климт, след което е веднага откупена от Национална галерия за модерно изкуство в Рим.
Работата принадлежи към категорията на необичайни и загадъчни произведения на Климт, в които художникът се обръща към постоянно вълнуваща го тема- вечния цикъл на живота. Композицията представлява три женски фигури, които последователно се вливат една в  друга. Както и в „Целувката“, изобразените фигури са обединени с фалически символи.
Пътят на живота на жената условно е разделен на три периода. Климт показва живота и смъртта в техния неразделен тандем.

Густав Климт

Безгрижно детство, преминала през фигурата на детето, показвайки „отправната точка“ още със стартирането си предизвиква умиление. Млада жена пребиваваща  в хармония със себе си и със света, е ярко подчертана с украсения фон. Фигурата й контрастира рязко с характера на една стара жена, предизвикателно натуралистична. Свежестта на живота и светлината, идваща от майката и детето, многократно засенчват сбръчканата плът на една стара жена, един вид възстановява природния баланс. Контрастът между стилизираното изображение на образа на младата жена, и особено натуралистичен образ на старицата придава символично значение: първата фаза от живота носи със себе си безкрайни възможности и метаморфоза, последната – неизменното постоянството и конфликт с реалността.

 

В нашия сайт ще намерите богата галерия от висококачествени копия на  картините на Густав Климт. Изображенията, с които разполагаме, са с много високо качество и при добро оформление се превръщат в уникални картини, които предават  цялата красота на оригинала и в същото време са напълно достъпни.

Цената на продукта варира в зависимост от размера.

КЛИКНЕТЕ ТУК за да разгледат нашите картини на ГУСТЪВ КЛИМТ

Препоръчана публикация