Марк Шагал

От
В АВТОРИ

Фантазията на Марк Шагал

Град, в който всичко лети- хора, покриви и фантазии. Такъв създаде в картините си родния Витебск Марк Шагал. Сънародниците му, нали си имат от всичко по много, с лека ръка оставят на французите да го нарекат френски художник. Само че малко преди да получи френско гражданство през 1937 година той пише – считам себе си руски художник, макар всички да ме смятат интернационален.

На 6 юли 2004 г. се навършиха 115 години от рождението на Марк Шагал. Годишнината е връх в не само в преоткриването му, но и в откриването. Както казва директорката на музея „Шагал“ във Витебск Людмила Хмелницкая, процесът на забвение на този световен художник в родината му продължил до края на 80-те години.

В родния му град за тържествата от Швейцария специално пристига внучката му Мерет Майер Грабер, която напоследък гостува на града всяка година. Докато е бил жив Марк Шагал, по традиция семейството се е събирало в семейната вила от различни точки на света за рождения му ден. Другата внучка Бела, близначка на Мерет живее в Америка, внукът Пит във Франция. Но сега Мерет пренася тържеството в родината му. Тя е инициатор на тази мащабна изложба от пейзажи, които са семейна собственост. Освен това, всичките 300 негови творби, които се намират в музея във Витебск са дарение – половината от семейството, друга част от д-р Хенрих Мандел от Германия.

Марк Шагал
Фантазията на Марк Шагал
Картини на Марк Шагал
Марк Шагал и неговите картини Марк Шагал

Докторът е страстен любител на творчеството на Шагал и в продължение на 40 години колекционира не само негови творби, но и книги и албуми, посветени на художника от цял свят.

Фантазията на Марк Шагал

Дом-музей на Марк Шагал във Витебск

Той дарява на Витебск своята уникална колекция от 2200 книги. В Беларус до 1991 година не е имало ни едно листче, писъмце или спомен за Шагал. Дори негови племенници, които са живеели в Ленинград и са знаели за именития си дядо никога не са смеели публично да говорят за него.

Последни публикации