Paul_cezanne_1861ПОЛ СЕЗАН

(19.01.1839 – 22.10.1906)

„Оставете критиката и рисувайте – там е спасението.“

Сезан е роден в Екс ан Прованс и там започва училище. От 1859 до 1861 г. той изучава право, но продължава да взема уроци по рисуване. Въпреки протестите на своя баща, Сезан решава да продължи с артистична кариера и през 1861 г. заминава за Париж със своя приятел Емил Зола. Постепенно баща му се примирява с този негов избор и започва да го подкрепя.
В Париж се запознава с Камий Писаро и други импресионисти. Следвайки идеите на Зола за натурализма, художниците от онова време – втората половина на 1960-те години, започват да гледат на рисуването по друг начин. Сезан, по примера на Мане започва да използва преувеличена и демонстративно изразителна деформация в картините си.
Сезан работи в растяща творческа изолация, избирайки Южна Франция пред Париж. Създава много натюрморти, променяйки гледната точка, пейзажи, в който премества определени елементи (определено дърво например). Фокусира се, освен върху натюрморти и пейзажи, и върху сцени с къпещи се, както и върху портрети. Рисува „Планината Сент-Виктоар“ от безброй ъгли.

Не са намерени продукти отговарящи на посочените изисквания.